Вишивка на водорозчинному флізеліні: призначення, особливості вибору та користування

Фото водорозчинний флізелін

«Вишивання – це кропітка та трудомістка справа, яка забирає багато часу!» – так думають ті, хто вагаються долучитись до світу рукоділля. Насправді, все набагато простіше, легше та цікавіше. Вишивання – це стан душі. Воно дарує спокій та радість, задоволення творити щось своїми руками. Якщо ви зараз знаходитесь на самому початку пізнання рукоділля, зверніть увагу на допоміжні матеріали для вишивання.

Водорозчинний флізелін з малюнком є одним з таких прикладів. Він допомагає початківцям освоїти техніку створення візерунку нитками або бісером, а досвідченим майстриням – суттєво скоротити час на звірку малюнку з класичними паперовими схемами.

Що таке водорозчинний флізелін

Флізелін – тонкий нетканий матеріал, який нагадує папір. Виготовляється з целюлозного волокна. На нього спеціальними фарбами наносять схему з малюнком. Це зручна альтернатива класичній канві. Флізелін прикріплюють до поверхні матеріалу і вишивають по ньому хрестиком, гладдю або бісером. Потім готовий виріб опускають до води, щоб водорозчинний прошарок видалився.

Вишивка на водорозчинному флізеліні додає цупкості тонким тканинам, якої не завжди вистачає для акуратного виконання роботи. З ним зручно працювати при декоруванні одягу, аксесуарів чи інтер’єрних предметів.

Зверніть увагу! Готовий виріб треба промити під холодною водою без додавання прального порошку чи мила.

Особливості вибору наборів

Водорозчинний флізелін схеми в кольорах має передавати чітко, тоді з ним легко працювати. Якість залежить від виробника. Бажано, щоб були нанесені позначки для вколювання і виколювання голки. Якщо при огляді набору вам подобається малюнок, але його не досить добре видно, перевірте наявність паперової схеми для звірки. Будемо відверті, не всі виробники її кладуть до комплекту.

Ще один важливий момент – майстриня має розрахувати потрібну кількість схем. Це залежить від об’єму роботи. В наборах на листка подається композиція, розрахована на визначений розмір робочої поверхні. Якщо ви обираєте водорозчинний флізелін для вишивання сорочок жіночих, чоловічих, дитячих, може знадобитись декілька комплектів для повноцінного оздоблення.

Прості правила користування

Не треба мати особливих навичок, щоб навчитись користуватись флізеліном для вишивання. В першу чергу треба вирізати малюнок і приметати його до тканини. Після завершення роботи і перед пранням виробу у воді всі нитки висмикують. Основа під дією вологи розчиниться, а гарно вишитий візерунок лишиться.

Другий варіант прикріплення – за допомогою праски. Але з нею треба бути обережними. Прикладати до флізеліну праску можна максимум на 10-12 секунд з температурою не більше 100-120 °C. При збільшенні рекомендованих показників матеріал може бути зіпсований. Уважно читайте інструкцію від виробника.

Купити водорозчинний флізелін можна на сайті «Мережка». Широкий асортимент від різних торгових марок дає простір для фантазії та творчості. Квіткові мотиви, дитячі малюнки із тваринами, метелики, сонечка, фрукти, пасхальна тематика, традиційні орнаменти української вишивки – чого тільки не має серед схем. Обирайте, що вам ближче до душі, користуйтесь та насолоджуйтесь рукоділлям.

Поділитись: